Sunday, July 18, 2010

Dalcha Kambing...mbeekkk...hi hi..



DALCHA SAYUR ATAU DAGING
sumber Kak Norpishah

bahan-bahannya:
300 gram DAGING KAMBING
1 bungkus serbuk kari daging
(babas la tapi kali ni guna
serbuk kari beli dengan Anibar, dia syorkan)
2 mangkuk air asam
(ikut rasa or ambil segenggam)
100 gram kacang dall
(rebus) 1/2 kisar & 1/2 halus
4 biji ubi kentang
2 batang lobak merah
8 tangkai cili hijau
4 biji terung
(bulat or panjang)
garam ikut rasa
1/2 cawan susu carnation
1/2 cawan tomato
(kimball/maggi pek ekonomi,
bubuh gula kalau nak 2 sudu besar)

caranya:
campur bahan bahan di atas kecuali terung, cili hijau dan kacang dall halus. Rebus hingga empuk sedikit masukkan terung, cili hijau dan dall halus. Masak biar mendidih dan empuk api perlahan.


bahan tumis
(tumis darat namanya):
1 cawan minyak
6 tangkai cili kering
(atau dua sudu cili boh)
1 inci halia
5 ulas bawang putih
sedikit daun kari
(blend halus semuanya or cincang-cincang)

Caranya:
Panaskan minyak masukkan bahan blend kacau sedikit terus tuang dalam masakan tadi dan tabur sedikit daun pudina, terus tutup

tips : daun pudina boleh di tukar dengan daun kari ya

No comments: