Sunday, July 18, 2010
Kambing Masala....
ubah suai sikit dari resepi daging nasi kandar, sumber kak nor pishah
Daging Nasi Kandar
(BHS TUKAR NAMA KEPADA KAMBING MASALA, boleh ya kak nor pishah..mmm)
bahan-bahannya
600 gram daging lembu (dipotong dua inci)
(BHS TUKAR DENGAN KAMBING)
300 gram bawang besar (potong bulat)
2 tbsp cili serbuk
5 tbsp serbuk ketumbar
(INI TIPS BHS NAK BERI, IF DOUBLE THE RECIPE, KETUMBAR REMAIN)
4 batang serai
2/3 keping asam keping
1 cawan minyak
2 mangkuk air
1/2 cawan daun kari
dan
TAMBAH 1 TBSP GARAM MASALA
(BHS dapatkan rempah-rempah yang tiada di pasar dari En Anibar jiran BHS, dia rajin bagi idea juga)
bahan untuk di giling
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 tsp jintan manis
1 tsp jintan putih
caranya
campur semua bahan di atas, masak hingga pekat dan naik minyak
mudah benar resepinya, mesti percaya, semua bahan masuk sekaligus...kalau nak sedap lagi buat sehari sebelum nak makan...atau malam nya k....so lebih sebati kambing dengan gravy tersebut...amacam?..cuba tau...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment