Thursday, July 15, 2010

Pagi tadi BHS buat muffin pisang coklat chips untuk sarapan...

Selamat pagi...BHS sarapan dengan muffin ni, BHS guna pisang berangan, masa nak ke office, BHS singgah ke tabung haji kasi muffin kat kawan BHS kat sana, asyik cerita pasal baking tapi dorang tak dapat rasa, suka dorang bila dapat..Alhamdulillah..ok...pada yang berpuasa syaaban selamat berpuasa sunat ya...


satu BHS buat dalam bekas tinggi macam gini dan tak bakar lama, yang bawah tu BHS guna bekas yang mendatar tapi bakar lama sikit..nampak beza kan?....saja cuba try test..hi hi ..kita buat dia...eksperimen je la...so kena berani mencuba k..


ni resepinya cuba ya...senang la sangat...cuma api oven mesti kuat tau...itu rahsia buat muffin supaya dia naik dan merekah atasnya...

Muffin Pisang Coklat Chips
Bahan-bahan :
245g Tepung gandum
100g gula kastor
50g gula perang
1sk baking powder
1sk soda bikabonat
1/4 sk garam
65g coklat cip
2bj telur - dipukul sedikit
100g marjerin - dicairkan
454g pisang - dilenyek
1sk esen vanila

Cara-cara :

1. Panaskan oven 200c.
2. Dalam satu bekas, campurkan tepung gandum, 2 jenis gula, baking powder, soda bikabonat, garam dan coklat cip. Gaul bercampur dan ketepikan seketika.
3. Dalam satu bekas lain, campurkan pisang, telur, marjerin cair dan esen vanila. Gaul sebati.
4. Tuangkan pula bahan-bahan tepung. Gaul sekadar untuk disebatikan saja.
5. Sudukan ke dalam bekas muffin paras 3/4 acuan.



kalau buat sendiri best sebab boleh terus makan masa keluar dari oven..fresh dan panas-panas...nak ke?...meh la ambil..hah?..apa?..ajak-ajak ayam?..ha..ha..

eh sambil sarapan, BHS terkenang kawan-kawan BHS yang masih bujang-bujangan lagi...memudahan bertemu jodohnya..amin amin amin yarabbalallamin...

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini
">

7 comments:

zaitgha said...

kalau guna sumer gula perang lagi best, wangi lagi....

shami2 said...

Salam Kak tun..

Salam jumaat..wah2 patut lar bau muffin pisang..hihihi....
Sedap tu..nanti kak tun tulung makan kan utk saya aar...hehehh

Rajin kak tun ni..suka saya tgok...idea..memacam

mama ju, said...

salam Cik Tun

Terliuk mama tgk muffin tu...mama ni tua je tapi tak pandai buat mcm2 ni...hehehe kdg2 tak jadi...tapi makan juga...taklah cantik mcm Cik Tun punya....

boxhousestudio said...

salam zaitgha...

syukran for the idea ya

boxhousestudio said...

salam shami2

shami2, BHS dah tolong makan dah...suka kalau orang suka...terima kasih shami2...tang rajin tu idak le serajin mana...besa-besa aje...ngadap PC lagi rajin...ha ha ha

idea ALLAH beri pada BHS, syukur benar rasanya ... alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah....

boxhousestudio said...

salam mama ju

ALLAH ALLAH ALLAH..mama ju...jangan cakap macam tu...masing-masing di kurniakan ALLAH kebolehan...kemampuan saya tidak sampai ke tahap mana kak...kalau di bandingkan dengan sahabat-sahabat yang di luar sana...

sebelum saya boleh berbaking ni mama ju ..puas saya pi belajar, masuk kelas, berforum, study sendiri, beli buku-buku, research dalam internet segalanya...mak BHS rajin baking dulu-dulu...waktu tu BHS kecik dan belajar lagi...so tertinggal...dah tua-tua ni baru BHS berpeluang meluahnya...Alhamdulillah

so mama ju...besa-besa aje ha..apa pun syukran singgah umah BHS

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.