Wednesday, September 1, 2010

Juadah Berbuka di Hari Merdeka...Nasi Lemak Kukus...dan dan dan....


Nasi lemak Kukus, bilis goreng, timun, ibu sambal tumbuk ikan bilis, kacang goreng tepung sama telur rebus...BHS guna pengukus yang mak beli kat Siam, lama dah mak BHS beri hadiah pengukus ni, ...terima kasih mak....Alhamdulillah....pengukus ni sedang elok untuk resepi 2 kilo beras atau kurang...


Sotong sama Ibu Sambal....bila ada Ibu Sambal...nak buh sotong, udang, sotong kering
atau apa sahaja dah mudah...oo kerang jangan lupa...ha..



Pemanis mulut ....Talam Kaya...nanti BHS cuba buat lagi Talam Kaya ni, next time nak make sure biar betul-betul keras...ini lembut benar campuran kaya dan segala macam tepung di bahagian paling atas tu, orang tua-tua suka la ni...yang belang-belang kuning, pink, purple, hijau ok aje..tapi nampak dak colour purple nya tak rata kat tengah tu?...itu lah tu...jangan sumer nak cepat-cepat...sabar, tunggu la beberapa minit supaya lapisan tu dapat mengeras sempurna..oo..skill, skill and pengalaman akan buat talam ni lebih perfect ...satu je kena ingat ya BHS, jangan gopoh-gapah kalau deal dengan talam kukus jenis berlapis-lapis gini tau, ye la ..ha ha ha...sebenarnya my other half yang pilih nak resepi Talam Kaya, itu yang nak di tunaikan secepat mungkin...sedap katanya...phewww..sib baik, rupa ada lari sikit, tapi rasa...Alhamdulillah..hi hi hi...


Marla...ni dia buku talam tu...Kak Ita punya ya..

6 comments:

Ummi Humaira said...

SALAM BHS....

yg menggoda ummi sambal nya tuuu....

lepas ni ajar ummi buat kuih talam tu yer...

selamat hariraya ,sok ummi dah nk balik kampong....maaf zahir batin

boxhousestudio said...

Salam Ummi...

goda sikit..hi hi

boleh, mai la jumpa BHS

selamat hari raya juga..semoga di bawah lindungan ALLAH sentiasa

sama-sama lah kita ya...maaf zahir dan batin

Marla said...

Salam BHS...

Yum yum...Sedap nya...hehe....

boxhousestudio said...

Salam Marla

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah...

nanti BHS bagi resepi ibu sambal ikan bilis goreng tu ya...tapi tapi tapi....Marla terror...hu hu hu...

Marla malu la...talam kaya tak comel..tu la, lain kali BHS ni jangan buat kerja last minute...hi hi...kalau dah tak larat dan masa tak mengizinkan...buat la lain kali..ini tidak...nak jugak cuba...cobaan...ha ha..eh apa BHS tulis panjang-panjang ni...er...macam nak mengadu kat Marla la pulak..ho ho

Marla said...

Salam BHS...
OK lah tu....I don't know how to make that kueh...collect recipe memang my hobby ni....you have a book kan?

boxhousestudio said...

Salam Marla

Thank you beri semangat pada BHS...

Marla itu la bukunya....dari buku ini resepi Talam Kaya...200 gram kaya yang digunakan...

kelmarin BHS berguru kuih talam dengan Chef Asma...

tak jadi cantek Talam tu salah BHS sendiri...ha ha