Wednesday, October 20, 2010

CD & Nabila datang beraya puasa ke rumah BHS tempohari...Nasi Mandy simple...

Menu:
Trifle in a glass, Kurma kambing (daging kambing di rebus berjam..ambil air rebusan buat soup/air/patinya untuk nasi mandy...yang daging nya tu ambil buat kurma, biasa la tekak bukan orang Arab, mesti nak buat kuah juga, kuah pula tak mau pedas...sebab tetamu serta ada satu budak kat rumah ni pun tak tahan pedas..ha ha...) Nasi Mandy Kambing (next time nak hidang cara orang Arab hidang ..daging kambing letak atas nasi mandy itu dan guna talam yang besar sikit....kalau cam gini tak nampak kearaban la ) Puff inti Shepard Pie... dan Puff Sardine pula BHS pernah buat masa firsr first CD datang ke rumah dengan Chess menghantar barangan kiriman dari Mekah..dengarnya CD suka sangat sama Puff Sardine tu..Alhamdulillah.. walaupun waktu tu inti sardine tu pedas...ooo..., Trifle lagi, teh panas or nescafee O tak silap...dah lama sangat baru nak update...ha ha ha & air anggur serta kuih-kuih raya...

sebenarnya dulu BHS dah cuba buat nasi Khabsa...kali ni nasi mandy pula...both nasi Arab...yang mandy ni  BHS guna daging kambing, make sure potong besar besar, besar dari genggaman tangan...kira besar dari penumbuk la.....kemudian rebus dulu kambing...air rebusan tu banyak gunanya...dulu CD ada beritahu sikit tips masak nasi mandy  ni...

4 comments:

مسافر_اسلام said...

Assalammulaikom kak..sedap tgk juadah yang disediakan. Nak juga rasa...

Rozali said...

Assalamualaikum Kak Tun

Salam ziarah

Wassalam

boxhousestudio said...

salam musafir islam

waalaikumsalam dek...juadah ni semasa bulan raya puasa kelmarin...waktu tu ada masa panjang...jadi di usahakan dengan air tangan sendiri....tak pastilah sedap ke tidak...sebab nasi mandy tu baru pertama kali di cuba sendiri...lain kali nak cuba lagi...Insya ALLAH...sementara nak rasa cuba la masak ...cuba ya?




Salam Rozali

waaalaikumsalam

terima kasih menziarah ke kampung ni...

Alhamdulillah...

ohoeya858.blogspot.com said...

wahh hidangan hebat.. 1st time dgr name nasi ni.. jap lg nk tau lbih lanjut dr en. google :)