Thursday, June 16, 2011

~Muffin Kurma~

semalam , khamis malam jumaat BHS dan family di jemput oleh Dr Noreha dan suaminya Dr Ehsan datang kerumah mereka lepas sembahyang isyak...Alhamdulillah....so balik sahaja BHS ke rumah petang tu, terus terfikir nak buat muffin kurma  ni sekali lagi, kelmarin dah buat sekali tapi terlebih keras, ada peristiwa sebenarnya.....memula siapkan batter, bawak umah mak mertua sebab kelmarin ada bagi dia oven letrik  BHS yang brand butterfly, tup tup tiba rumah mil, dah rosak rupanya oven tu, alahai sayangnyaaa....aleh aleh lambat la muffin kurma tu di bakar...agaknya itu le penyebab keras kut....entahlah labu...hi hi ...ok lah kali ini terus bancuh terus bakar dan tambah badam nibs, kurma nya kat dalam....rezeki Dr dan anaknya yang hampir nak bersalin lah nampaknya...dengarnya dekat hari merdeka lahirnya...kut jatuh 31st August 2011...best tu...ada resepi dari blog maisya..meh cube meh....^_^...kalu nak kembung cam gunung berapi ...batter tu buh pepenuh dalam cups ya...api kuat tau....ni BHS tak bubuh membumbung....tu yang dia leper tak leper kembung tak kembung...alla ...kita buat dia...^_*....kan kan kan....
MUFFIN KURMA 
(resepi dwi bahasa...^_^)

Bahan A
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu kecil baking powder
garam
1/2 cawan gula halus( boleh kurangkan lagi sebab kurma pun dah manis )
1 cawan kurma yg dihiris halus
sedikit badam cincang

Bahan B
1/4 cawan minyak
1 cawan buttermilk (susu + air perahan limau nipis )
1 egg, lightly beaten
1 teaspoon vanilla extract

Method
Preheat oven to 190°C. ( Api atas dan bawah )
Grease muffin tins or use liners.
Mix all dry ingredients(bahan A) together and make a well.
Mix all wet ingredients(bahan B) together and pour into the well.
Mix well until just combined.
Place in tins and bake for 15-20 minutes or until lightly browned. 

http://daridapurmaisya.blogspot.com/2009/07/muffin-kurma.html

4 comments:

Syahiddmilikku said...

asslmkm kak BHS,
saya nak tanya boleh? Ovellete tu kemendenye?

boxhousestudio said...

waalaikumusalam syahidmilikku

ovalette tu tujuannya untuk melembutkan lagi kek...

meh baca kat sini...

http://zachoes.blogspot.com/2011/04/fungsi-ovalettequick-75sponge-cake.html

rezeki said...

salam

bapak kena pakai kanta pembesar nak baca hehehhehe

kemetot sgt tulisannya hehe

boxhousestudio said...

kah kah kah....opppss...sorry pak....perkataan start dari "K" tu buat BHS tergelak... tapi kawal le pulak...idak le berbunyi dekahnya....sopan punya....^_^...

terima kasih datang kemari pak...blog BHS ni biasa biasa aje....blog bapak....power!!!...syukur lah....