Sunday, July 18, 2010

Middle Eastern Fusion...versi kambing......

Tengahari tadi BHS siapakan menu middle eastern fusion, BHS punya style lah, ialah satu dari negara Arab, satu dari mamak penang dan satu lagi campur mamak sama melayu...ho ho.....Alhamdulillah...berjaya juga BHS menyiapkannya...banyak betul kerjanya..doi..doi..doi..terima kasih Chef I.L., kerana sudi membantu memberi idea demi idea....Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah...



kambing khabsa aka nasi khabsa aka nasi Arab sama kambing masala, yang di ubah suai dari daging nasi kandar....ha gambar ni E1 yang ambil sebab ini dia punya bahagian...Alhamdulillah, E1 suka dan dia suruh buat lagi lain kali...Insha ALLAH ya E1...suka mak bila E1 kata E1 suka...sebab anak mak ni pandai benar memilih makanan ...susah mak nak..ha ha..tapi dah terkenang pula pada yang sorang lagi, yang kat Shah Alam tu...hu hu hu...



set hidangan fusion lunch dari BHS..
kambing khabsa, kambing masala dan dalca kambing



masala kambing BHS ubah suai dari daging nasi khandar, resepi kak nor pishah..



dalca kambing, dari ubah suai resepi dalcha sayur dan daging kak nor pishah juga..


yang pasti, semua hidangan ini pertama kali guna kambing, dulu buat dalca ayam dan daging nasi kandar guna daging lembu...ok, resepi next entry..insha ALLAH...rasanya lepas ni nak buat lagi...resepi nasi khabsa ni sedap...Alhamdulillah....terima kasih pada Chef dari Singapura , Chef D dengan sumbangan resepi nasi khabsa...si D ni lebih kurang BHS gak minat bab bab middle east, ha ha ha...tapi rasanya dia lebih dulu, tak gitu D?...hmmm..ok ni blog dia, saja BHS panggil dia Chef ha ha ha http://resipidiana.blogspot.com/

tapi kan kan kan, BHS mencari resepi yang mengunakan saffron sebenarnya...mmm..masih mencari ni...siapa boleh bantu?...BHS ucapkan syukran terlebih dahulu...hai...dapat le hendaknya...

10 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Kak Tun

aduiii
aduiii
banyak kali telan ayer liur ni
kena pulak versi kambing

saya nak pi Tg Malim sekarang
bolehh
he he

Wassalam

Anonymous said...

Assalamulaikum BHS nampak memang sedap.Bolih ke makan daging kambing banyak2. kata orang kambing ni menanduk. Maksuknye Darah tinngi naik

Wallahhu alam

boxhousestudio said...

Salam Rozali..

masha ALLAH...biasa biasa sahaja atuk...aduii..

boxhousestudio said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

tu yg sebelah daging kambing ape dia

boxhousestudio said...

Anonymous..sebelah daging kambing ialah kulit kayu manis ...syukran...

mamaju said...

Aslkm

Mama memang tabik spring kat Cik Tun ni...tersangatlah kreatif dalam hal2 dapur.

Teringin juga nak jumpa...ok

boxhousestudio said...

salam mamaju

berbesar hati sudi kemari, aduhai mamaju segan bila dikatakan begitu, cetek amat ilmunya mama..apa pun .syukran jaziilan..

jom jumpa suatu hari nanti, janji tau...Insha ALLAH...

Marla said...

Salam...
Wow....you're very talented....I like all the cake decorations...bestnye food tu....one day nak rasa juga...hihihi....

boxhousestudio said...

Salam Marla

BHS terharu dan malu juga rasanya bila Marla sudi turun ke blog BHS yang seadanya ini...er...tergagap juga rasa nak bercakap sama Marla ...waduh...yang pasti ya, salam ukhuwah buat Marla semoga ikatan persahabatan ini berkekalan dari alam maya sampai la kita dapat bertemu nanti...Insha ALLAH, insha ALLAH, Insha ALLAH..kalau Marla sudi, sila kan, silakan,....tapi Marla BHS suka nanti, Marla beri komen membina dalam masakan BHS nanti ya...BHS tau, Marla ni power dalam bab masakan ni...aduhai...aduhai...aduhai...

wasallam Marla..nice to know u ...mmm...Alhamdulillah...