Monday, September 19, 2011

Macarons - a tutorial

http://nurizspace.com/2011/02/cara-cara-nak-buat-macarons.html

6 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Kak Tun

bila nak buat yerrr
tonton video ajer ler
he he

Wassalam

boxhousestudio said...

waalaikumusalam atuk

dah buat dah kelmarin...waktu tu kat rumah kawan...kami bertiga waktu tu....best sangat dapat ilmu baru...yang pasti kena tekun membuatnya...sebab senang sangat merajuk...dan ada satu bahan tu mahal sungguh harganya...padan le depa jual mahal ...skill dan bahan nya di ambil kira....

tak mau janji ...tapi tahu kalu di asah bakat ni ...menjadi rasanya...Insya ALLAH....terima kasih Ya ALLAH....pinjam kan kat ana ilmu baking ni....Alhamduillah....hobi yang best tau atukkkk..... ^_^....

mama ju, said...

Aslkm

Terimakasih. mama dah lama berkira2 nak buat macaron..hehe dah ada bahan dan dah ada mixer baru. ni tgh gila meringue..hehe ada petua?

boxhousestudio said...

waalaikumusalam mama ju

bestnya semua peralatan baru untuk baking

tang petua tu tak berapa nak ingat dah...tapi kalau boleh sumer nya kena di tapis...dan kalau pukul putih telur tu kena ada rupa yang dah pasti baru boleh gaul dengan bahan lain...

pastu bila kita dah bulatkan dia...kena tunggu sampai keras sikit atas dan tepi tepi dia...cuaca pun main peranan...dan masa letak dalam oven pun kena pasti suhu dan jangan tinggal kan aje tak bertengok....hu hu....

mama, tu yang BHS kena research lagi ...tengok video lagi ...tanya kengkawan lagi...dan ada beberapa method tuk buatnya....yg tau sekarang ada dua...satu guna gula cair...tapi yang BHS belajar dulu tak guna method gula cair tu...

so mama enjoy dulu the video and the blog link yang BHS paparkan kat sini ya...

mudah-mudahan BHS akan find time untuk berkarya...mama buat kerja ni tak leh gopoh gapah dan kena bertenang.... nampak mudah bahannya...tapi ada tapi...hi hi

selamat mengasah bakat buat mama....ramai anak dara mama boleh tolong tu....BHS sorang sorang je...sian kat BHS ni...

mama ju, said...

Terimakasih daun keladi. lain kali nak petua lagi.Mama ni baru berjinak2 dgn tpg dll.DUlu tak minat. peralatan lama semua rosak hampir serentak!.anak2 semua di asrama, harap masa cuti je...tapi diaorg pun suka masak2 ni..

boxhousestudio said...

set mama ju...ti kita jumpa jumpa...main baking-baking ...nak tak nak tak...?...Insya ALLAH....hajat besar mama ju....nak jumpa kengkawan...tapi dah tak tau camne nak bahagi kan masa ....aduhai....moga ALLAH permudahkan suatu hari nanti....tungguuu....^_^...