Wednesday, February 15, 2012

~Cream Caramel~

Ini resepinya, dah masuk 3 kali BHS mencuba dalam masa terdekat ni...depa kata jangan tukar-tukar resepi tau....sedap sangat....Alhamdulillah....psstt....Ema Ghaz at Yanbu, BHS nak ucap terima kasih...^_^...resepi ni datangnya dari resepi Chef Anuar...


Cream Caramel
Bahan Gula Hangus
100 gm Air
100 gm Gula Halus

Bahan Puding
5 Biji Telur
100 gm Gula Halus
1/2 camca Teh Essen Vanilla
250 gm Susu Segar
250 gm Krim Putar

Cara caranya
1) Didih air bersama gula. Apabila gula menggelegak, (berwarna perang),cepat cepat angkat dan tuang ke dalam acuan puding. (BHS masukkan gula dulu, bila dah hangus, baru BHS tuangkan air, hati-hati tau...)

2) Pukul Telur bersama gula hingga sebati.

3) Masukkan Essen Vanilla, Krim Putar dan Susu Segar. Kacau Rata

4) Tapis adunan agar halus dan menggelakkan bau hanyir telur.

5) Tuang adunan ke dalam acuan berisi gula hangus.

6) Letak acuan dalam loyang berisi air dan bakar dari suhu 170 deg C. (Guna teknik Double Boil. - Petua Khas Chef Fazimah dapat dari Chef Anuar)....dan dalam 20 ke 25 minit...walaupun nampak lembut tak pa...nanti sejuk masukkan dalam peti ais....ok ...BHS punya cream caramel yang ini tak nampak sangat gula hangusnya sebab dah masuk kali ke 3...so faham-faham je le ye...kesihatan mau jaga beb...hi hi...






No comments: