OREO CHEESE CAKE
Bahan-Bahan Ramuan :
A. Bahagian
Dasar Biskut Oreo
1. 200
gram biskut Oreo yang telah dihancurkan
2. 50 gram mentega cair
Cara-cara
Gaulkan bahan-bahan
ramuan bahagian dasar biskut sehingga sebati. Tekan ke dalam acuan kek
springfoam. Simpan di dalam peti sejuk
selama 15 minit atau sehingga keras. Jika anda lebih mengemari bahagian dasar yang
rangup, anda perlu membakar bahagian dasar biskut pada suhu 160’C selama 10
minit dan biarkan ia sejuk.
B. Inti
1. 750
gram krim cheese
2.
130 gula caster
3.
½ sudu besar vanilla essence
4.
3 biji telur
5.
200 gram krim whipping
6.
15 keping biskut sandwich Oreo, dipotong suku
Cara-cara
1. Putar krim cheese
dan gula sehingga gebu. Tambah ½ sudu besar vanilla essence dan putar sehingga sebati.
2. Tambah telur satu
demi satu dan putar sehingga gebu.
3. Tambah krim whipping
dan putar sehingga sebati. Tambah biskut sandwich Oreo yang dipotong suku dan
kacau hingga sebati.
4. Tuangkan inti keju
ke atas bahagian dasar biskut yang telah disediakan.
5. Bakar pada suhu
160’C selama 50 minit sehingga bahagian tengahnya sudah masak. Tutup suis dan
renggangkan pintu ketuhar, biarkan kek menyejuk di dalamnya selama 1 jam.
6. Longgarkan tepi kek
dengan pisau tajam mengelilingi pinggir dulang pembakar. Biarkan ia sejuk.
7. Tutup kek dengan
elok dan letak di dalam peti sejuk selama 5 jam atau semalaman.
8. Keluarkan kek dari
acuan. Hiaskan dengan krim whipping yang diputar dan kepingan biskut sandwich
oreo.
Resepi asal dari Chef Alex Goh, pastu BHS ubah suai bahagian hiasannya :) dan resepi ni la yang BHS beri pada Maria, wartawan UM... lembut Maria ni, senang deal dengan dia...lembut tutur bicaranya....yang pasti selamat mencuba resepi ini tau...
Ikhlas dari BHS @ Kak Tun
Di Tanjong Malim
.
011-24050173
.
.
06012015
No comments:
Post a Comment